miércoles, 9 de junio de 2010

Gravats a Montesquiu

L'Alicia Gallego amb dues de les expositores Neu Colets i Rosa Permanyer

L'Alicia Gallego s'encarregà de la presentació

Entrada a la Cabana del Castell, lloc de l'exposició


Vista del Castell amb la Cabana al fonsDel 5 al 27 de juny podeu visitar a la Cabana del Castell de Montesquiu una exposició que sota el títol Eclèctica reuneix obra de tres destacats gravadors. Neus Colet, Rosa Permanyer i Antoni P. Vidal, mostren la seva obra en el marc incomparable del parc natural del Castell de Montesquiu. Una excel·lent ocasió per a visitar el parc i gaudir alhora de cultura i natura.
PERVIVÈNCIA DEL GRAVAT

Vivim en una època en què la imatge digital, el vídeo o la fotografia viuen el seu esplendor, gràcies al desenvolupament de les noves tecnologies, però resulta especialment interessant comprovar que molts artistes contemporanis segueixen insistint a utilitzar com a mitjà d’expressió una tècnica tan antiga com el gravat.
Una tècnica força artesanal, complexa, lenta en la seva execució i que exigeix uns coneixements tècnics específics. Però, malgrat tot, els artistes segueixen utilitzant la planxa de coure, de zinc, de fusta, el linòleum, etc. Com a matriu hi tracen línies, fent-hi incisions, utilitzant l’àcid, etc. I, d’aquesta manera, ens expressen, finalment sobre un paper, les seves emocions, sentiments, vivències i idees.
Les tècniques de gravat tenen el seu origen a la Xina a partir de la invenció del paper cap a l’any 105. Continua a Europa al segle XV, quan aquestes tècniques de fabricació de paper arriben des d’orient. Pel gravat s’hi han interessat importantíssims artistes com Durer, Rembrant, Goya o Picasso i a partir de la segona meitat del segle XX es va convertir en una de les principals tècniques d’expressió per als artistes de l’avantguarda. Així, artistes com Rauschenberg o Andy Warhol van utilitzar la tècnica del gravat fins i tot en la realització de les seves pròpies obres pictòriques. Resulta força estrany trobar artistes de renom que no hagin realitzat edicions d’obra gràfica. L’aiguafort, l’aiguatinta, la xilografia, la litografia, la serigrafia... representen una gran varietat de tècniques que permeten la multiplicació de l’obra i, per tant, una més gran difusió.
El gravat és el nexe entre els artistes, Neus Colet, Rosa Permanyer i Antoni P. Vidal que presenten aquesta carpeta titulada “Eclèctica. Tres gravadors” i formada per sis estampes, dues per autor. El seu interès pel gravat els permet compartir experiències, tècniques i formes d’expressió que suposen un enriquiment per als seus treballs individuals i col•lectius. Per a aquests artistes el gravat forma una part molt important de la seva tasca creativa, tan important que determina en gran mesura el seu treball amb altres tècniques artístiques.
Cada artista manté uns interessos i motivacions molt personals. Així Neus Colet recrea el joc de la xarranca a partir d’imatges de nens jugant sobre la seva escultura “Xarranca”, utilitza el collagraph i fotogravat creant una obra on es barregen abstracció amb seqüències fotogràfiques; Rosa Permanyer recorre a la natura, siluetes vegetals de marcat caràcter oriental resoltes amb monotípia i fotogravat i d’una gran intensitat cromàtica; Antoni P. Vidal amb una tècnica tan antiga com la xilografia obté unes imatges molt suggerents i properes a l’abstracció que ens evoquen vaixells, velers, el mar, etc. Tres maneres d’abordar el gravat des d’una visió actual, tres artistes que comparteixen experiències, inquietuds, troballes i que estan embarcats dins de projectes artístics en què utilitzen el gravat com a mitjà d’expressió propi inscrit en la modernitat.

Rafael Cerdá

Presentació de la Carpeta de gravat Ecléctica realitzada per Rafael Cerdá i que forme part d'aquesta exposició

1 comentario:

eulaliacalzada dijo...

No pareu. Us donc l´enhorabona i us animo a continuar. Us petó molt fort. Lali