martes, 8 de mayo de 2018

Mimesi i metàfora


Sala d’exposicions dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura
del 4 de maig al 30 de juny de 2018Imatges: J. Font


Sala d’exposicions de la Facultat de Belles Arts de Barcelona
del 12 al 25 de setembre de 2018

Artistes participants
Jordi Bresoli _ Sylvie Bussières _ Manuela Candini _
 Cecilia Ferri _ Jessica Ferro _ Eva Figueras _ Lourdes Fisa _ Francesco Geronazzo _ Joanpere Massana
Mar Redondo/Pere Freixa _ Pilar Rosado _ Antoni P. Vidal


 Sala d’exposicions de la Facultat de Belles Arts de Barcelona
del 12 al 25 de setembre de 2018

 Casa Lluvià. Manresa
del 7 al 24 de novembre de 2018


 Sala d’exposicions de la Facultat de Belles Arts de Bolonya
de l’11 de desembre de 2018 al 12 de gener de 2019
 Catàleg:
https://indd.adobe.com/view/a17d2a54-6399-4749-b488-b25eb378afd7

Catàleg italià:


 

Aquest any se celebra el 130è aniversari del naixement de Pius Font i Quer, botànic, farmacèutic i químic lleidatà. És per aquest motiu que un grup d’artistes plàstics hem endegat aquesta iniciativa a fi de retre un homenatge a aquest singular científic.
En aquest projecte artístic hi participen artistes i gravadors de Lleida, Manresa, Barcelona i Bolonya, ciutats que seran també seus de l’exposició sobre aquest insigne científic. Aquesta mostra seguirà els passos que portaren Pius Font i Quer des de Lleida, on va néixer el 1888;  fins a Manresa, on passà la infantesa; a Barcelona, on realitzà la seva tasca investigadora i pedagògica i on creà el jardí botànic; i a Bolonya, bressol de la botànica, on el 1551 es creà el primer herbari del món.
Font i Quer observà, estudià i sistematitzà el món vegetal, que compilà en excel·lents obres i documentà amb les mostres dels seus magnífics herbaris. Obrir una carpeta que conté una mostra d’un d’aquest herbaris produeix una sensació especial. La planta seca, però plena de matisos, impertorbable malgrat el pas del temps, de vegades transfereix la seva imatge al paper que la protegeix i en crea una altra, més tènue i delicada, que, aleshores, es converteix en quelcom sorprenent, màgic, artístic...
Hi ha sempre un llibre obert per a tots els ulls: la natura (Jean-Jacques Rousseau). Dues mirades inspiren aquest projecte, la del botànic que construeix una realitat paral·lela amb l’ambició voluntariosa de transferir amb exactitud i exhaustivitat la natura; i la de l’artista, que crea una interpretació d’aquesta natura en clau personal i única. Totes dues visions, però, no sempre presenten límits clars. Òbviament, podem admirar els dibuixos del natural i els herbaris de Font i Quer pel seu valor científic, però que també expressen tot un ventall de possibilitats plàstiques en la disposició de les formes i les tonalitats vegetals que els fan interessants estèticament i, fins i tot, literàriament, perquè ens remeten al viatge, a l’aventura, a l’exotisme, a la recerca...
Amb aquest projecte artístic ens hem proposat el repte de recrear un tema clàssic, la natura. Desitgem que amb l’ajut i la complicitat d’un expert, Pius Font i Quer, aquesta mostra sigui tan interessant i suggeridora com l’obra del gran botànic que l’ha inspirada.

Antoni P. Vidal
Comissari de la mostra i artista

No hay comentarios: